10-14h, Dobrodošli, registrujte se i naručite
 • Sigurnost

  100%

 • Dostava

  Danas i sutra

 • Podrška

  10-14h

 • Plaćanje

  Pouzeće, uplatnica,...

Vaša korpa je prazna!

Rakija Srbije Šljivovica

Rakija Srbije Šljivovica

Šljivovica se može smatrati našim najboljim narodnim pićem.

Šljive se kod nas uglavnom prerađuju u rakiju s obzirom da postoji duga tradicija. Šljiva požegača je ključna za preradu u rakiju. Ova sorta šljiva daje plodove sa veoma povoljnim odnosom šećera i kiseline i rakiju šljivovicu vrhunskog kvaliteta, veoma prijatnog ukusa i izražene specifične arome. Najinteresantinije sorte za preradu u rakiju, sa stanovišta kvaliteta, jesu požegača i crvena ranka. Šljivovica (ili Šljiva), tip rakije, je jako i bezbojno ili žućkasto alkoholno piće koje se pravi od šljive. Kao i svaka rakija, pravi se tako što dolazi do vrenja komine (kljuka, cefre, džibre), a onda i njegove destilacije. Rakija se dobija putem destilacije u kazanu za pečenje rakije pri čemu se dva puta destiliše. Posle prve destilacije se dobija tzv. meka rakija a posle druge destilacije prepečenica. Meka rakija se koristi za kuvanje Šumadijskog čaja a prepečenica kao piće.

Šljivovica je narodno piće Srbije, gde oko 70% prinosa šljive (prosečno 424.300 tona godišnje) odlazi u njenu proizvodnju. Sadržaj alkohola (etanola) kod meke rakije iznosi oko 20-30 %, dok kod prepečenice može da varira od 40 do 70 %. Šljivovica, kao i neke druge rakije, se često drži u drvenim (hrastovim) buradima radi bolje arome i boje (zlatno braonkasta). Za razliku od vina, rakije ne traže poseban nadzor i što duže stoje tim su bolje.

Svaka rakija, pa i ova, je predviđena da se pije iz specijalnih malih čaša (od 0,3 do 0,5 dl) ili specijalnih malih flašica koje se u Srbiji zovu čokanji (ili čokanjčići), a u Vojvodini fićok (fićuci).

Dodavanjem lekovitih trava i drugih plodova dobijaju se rakije pod imenom travarica, klekovača... Da je Srbija ozbiljna država u svetu bi se znalo za Šljivu i Kleku, a ne za Viski i Džin.


Copyright Notice